2017/11/16

Címlap

„Nem csak ráérzünk az ügyekre” - Interjú Kubatov Gáborral

A legjobb kampány az elmúlt hét év kormányzati teljesítménye, ami persze nem volt hibátlan, de még mindig összehasonlíthatatlanul jobb, mint az előző kormányoké, elég csak a gazdasági adatokra, a megduplázott minimálbérre és a munkanélküliségi rátára nézni – mondta lapunknak a Fidesz alelnöke.

Szerintem

Szakmailag és morálisan

A bevándorlás kapcsán vannak olyan kérdések, amelyeknek a puszta említése is felzaklatja a liberális értelmiséget. Ilyen például a bevándorlás és a terrorizmus kapcsolatának a vizsgálata, vagy bizonyos NGO-k migrációs krízisben betöltött szerepének a feszegetése. A múlt heti címlapunkon mindkét témát felvetettük; számítottunk is rá, hogy a liberális sajtó nem hagyja szó nélkül.

Négy negyed

Az új médiaháború

A média a negyedik hatalmi ág – ebben semmi újdonság nincs. A független újságírás mítosza pedig a múlté – ez sem újdonság ma már. (Ha egyáltalán létezett valaha.)

Mátrix

Még négy évet!

Magabiztos volt a hangulat a Fidesz XXVII. tisztújító kongresszusán. Nem is alakulhatott volna másképp, hiszen az ellenzék most még széttagoltabb, mint 2014-ben volt, amikor ismét kétharmados győzelmet aratott az újrázó kormányzó alakulat.

Mátrix

Szemben a világgal

Művész akart lenni, közgazdász lett, miniszterelnöki székre vágyott, végül beérte az államtitkárival. A közösségi médiában mostanság ismét igen aktív Szanyi Tibor MSZP-s EP-képviselő egyelőre Brüsszelből osztja az észt az egész országnak, a baloldalnak, illetve saját pártjának.

Mátrix

A törvényeket be nem tartani

Miért is kellene betartanunk olyan törvényeket, amelyeket  mások a mi beleegyezésünk nélkül hoztak? – vetették fel a Soros-féle Liberties részéről. A polgári engedetlenség egyik hazai guruja eközben szerény érdeklődés által övezve szervezi újabb akcióját.

Mátrix

Megújuló főváros

A folyamatban lévő grandiózus és meghatározó budapesti fejlesztések befejezése zömmel átcsúszik a 2018-as választás utáni időszakra. Csokorba szedtük a legfontosabbakat.

Mátrix

Továbbtanulás 2018

A felsőoktatásban való továbbtanuláshoz a Figyelő 2017. november 16-án megjelenő új, Felsőoktatási Rangsor 2018 című kiadványával kíván segítséget nyújtani a fiataloknak és szüleiknek egyaránt. Nem mindennapi kihívás ez, hiszen másképp gondolkodnak, de ugyanaz a céljuk: megtalálni a lehető legjobb utat a megfelelő pályához.

Mátrix

Új válság érlelődik a Távol-Keleten

Peking és Washington versenyt fut a csendes-óceáni térség ellenőrzéséért.

Mátrix

Erős hullámverésben

Itt az ideje, hogy Washington jobban kihasználja haditengerészeti fölényét.

Mátrix

A reflektorfényen túl

A napi politika látószögéből gyakran kiesnek, munkájuk mégis jelentősen befolyásolja Magyarország helyzetét, megítélését és kapcsolatait az EU-ban. A Figyelő összeállításában bemutatjuk, kik képviselik hazánkat a közösség különböző hivatalaiban, és hogy miként végzik a munkájukat.

Mátrix

Trónok harca

Az EU brexitfőtárgyalója és Juncker kabinetfőnöke közötti konfliktus hátráltatja a brit kilépési tárgyalásokat.

Mátrix

Szicíliai visszavágó

Akár jelképesnek is betudható, hogy Silvio Berlusconi pont Szicíliában tért vissza az olasz nagypolitikai életbe. Egészen pontosan a három ellenzéki párt – a Silvio Berlusconi vezette Hajrá, Olaszország! (FI), az Északi Liga és a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) – közös jelöltje, Nello Musumeci lett a tartományi választások győztese. A diadal borítékolható volt: a jobbközép politikai erők pozitív megmérettetését jósolta mindenki.

Mátrix

Rosszabbul élnek, mint négy éve

A brexit, Donald Trump megválasztása és a nyugat-európai protestpártok megerősödése újra rámutatott egy olyan folyamatra, amelyet korábban el sem tudtunk volna képzelni. Minket, magyarokat és közép-európaiakat – szerencsénkre és egyelőre – ez közvetlenül nem érint.

Mátrix

Soros tervez, Brüsszel végez?

Állandó, felső korlát nélküli szétosztási mechanizmus – ezt jelentené az októberben elfogadott dublini rendelet módosítása. A Dublin IV. néven elhíresült rendelkezés éppen azokra a tagállamokra róná a legnagyobb terhet, amelyek eddig is ellenezték a kvótajavaslatot. A kormány szerint ezzel Brüsszel megkezdte a Soros-terv végrehajtását.

Mátrix

Kincs a montenegrói tenger alatt

Jelentős kőolaj- és földgáztartaléka van Montenegrónak egy új kutatási jelentés szerint. A kormány egyelőre nem szeretné elbízni magát.

Mátrix

Soros számításai

Két év alatt megduplázódott a menedékkérők száma Németországban a német statisztikai hivatal novemberi jelentése szerint. Ez a szám azonban közelében sincs az eu-s szervezetek által tervezett bevándorlási keretszámokhoz, amelyek leginkább Soros György terveit tartják szem előtt.

Mátrix

Agrokor – a horvát gazdaság trójai falova

57,77 milliárd kuna, átszámolva mintegy 7,66 milliárd euró a horvát regionális multi teljes adóssága – közölte a zágrábi kereskedelmi bíróság a múlt héten, pár nappal azután, hogy Londonban feladta magát a cégalapító, volt tulajdonos Ivica Todorić mágnás.

Mátrix

A román igazságszolgáltatás bugyraiban

Október elején feltételesen szabadlábra helyezték a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) volt ügyvezető alelnökét, egykori távközlési minisztert, akit két ügyben is elítéltek. Azóta alkotmánybírósági döntések és a rendszert ismerők nyilatkozatai rámutattak, hogy a román igazságszolgáltatás működésében számos rendellenesség van, ennek ellenére Nagy Zsolt csaknem három évet volt kénytelen börtönben tölteni.

Skynet

Bitcoinkilátások

Újabb és újabb árfolyamrekordokat és tabukat döntenek a kriptopénzek, s a hírességeket is egyre-másra ragadja el valamilyen formában a friss őrület, a bitcoinláz – egyfajta össznépi piramisjáték.

Való Világ

Kutass, fejlessz és „írd” is le

Nem pusztán a nagyvállalatok kiváltsága a kutatás-fejlesztési költségek leírása, érdemes ezen a téren mazsolázniuk a kis- és közepes vállalkozásoknak is.

Való Világ

Innét nehéz javítani

A magyar gazdasági növekedés beruházásvezérelt, s közben a háztartások fogyasztása is nő. A hazánkban működő német hátterű cégek pedig kitűnőnek értékelik a gazdasági helyzetüket.

Való Világ

Másképp fogyaszt a felső 10 000

A felső tízezer – így hívjuk képletesen az ország lakosságának azt a nagyjából 0,1 százalékát kitevő rétegét, amely valóban jómódban él. Az ebbe a körbe tartozók azonban nemcsak hogy másként élnek, fogyasztanak, de velük bizony kommunikálni is másképp kell.

Való Világ

Globális kibocsátók

Behozta-e Kína a gazdasági teljesítményt tekintve az Egyesült Államokat, amely „mindent” importból fedez? Az írek miért csaknem a leggazdagabbak Európában, amikor épphogy kijöttek a pénzügyi válságból? Ezekre és hasonló kérdésekre kerestük a választ.

Való Világ

Globális tőkepiacok: nekik nyolc

Több mint nyolc éve emelkednek a részvényárfolyamok világszerte, pedig bizonytalanságból akad bőven: elég csak a szinte állandósult terrorveszélyre, sőt, Észak-Korea és az USA szájkaratéját tekintve a nukleáris fenyegetettségre gondolni, vagy akár hurrikánokra, más világpolitikai feszültségekről nem is beszélve. Mindez az egyébként minden negatív eseményre érzékenyen reagáló befektetőkből csak vállvonogatást vált ki. Azért ne rohanjunk azonnal megtakarításainkkal a tőzsdére: óvatosságra int „a legokosabb fickó a szobában”, a hozamgörbe.

Pro és kontra

Búcsút mond a bika a börzének

Miközben egy nagyon komoly, több évtizedes trend megfordulása zajlik most a világban, addig a jegybanki kamatemelések is lehűtik a tőzsdéket. Nem lehet tudni, meddig tart a tőzsdei szárnyalás, de úgy gondolom, hogy ötéves távon nem nagyon lesz boldog, aki most vásárol – állítja Zsiday Viktor. a befektetési szakember.

Pro és kontra

Még marad a tőzsdei hossz

Nem kell még temetni a globális börzéken tapasztalható lendületet, sőt továbbra is élénk részvényvásárlásokat vetít előre például az amerikai pénzügyi és reálgazdasági környezet – hangsúlyozza Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője, aki szerint a tőzsdei hossz egyelőre nem adja át a helyét a bessznek.

Pénz beszél

„Legalább a német szintre el kellene jutnunk”

Ott, ahol szőlőt termesztve valaki hosszú távon versenyképes akar maradni, növelni kell a termelés intenzitását – véli a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnökségi tagja.

Pénz beszél

Internet nélkül egy digitális világban

Az Aldi és a Lidl nem nyitott webáruházat, a forgalmuk mégis folyamatosan nő. Az online értékesítés tényleg nélkülözhető?

Pénz beszél

Száz százalék magyar kézben

Most, hogy meghatározó részben Demján Sándor és közvetlen munkatársai, valamint Csányi Sándor kezében van a Gránit Pólus, elhárult minden akadály a további regionális és hazai fejlesztések elől – mondta el Ágházi Gyula, a vállalat vezérigazgatója.

Cappuccino

Dalos Ottó

A vadonatúj technológiák – például az 5G vagy az önvezető autók – nem a fogyasztói piacon, hanem a nagyvállalatok körében hódíthatnak teret először – véli a Cisco Magyarország ügyvezető igazgatója, aki szerint immár a hálózatok is mesterséges intelligenciával felvértezettek, ami nélkül el sem képzelhető az új, hálózatba kapcsolt világ.

Társadalom

Nem minden menedzser vezető

Szakmai fórumokon manapság is téma az örökzöld kérdés: menedzser vagy vezető? A mostani munkaerőpiaci környezetben – amikor sokféle munkavállalói igénynek akarnak megfelelni a vállalatok – ennek különös jelentősége van.  

Sport

Amerika integet

Nikolics Nemanja gólkirályi címet szerzett az észak-amerikai profi labdarúgóliga (MLS) alapszakaszában, ez pedig talán az eddigi legrangosabb díj, amelyet magyar sportoló tengerentúli teljesítményével érdemelt ki. A futball a magyar profi sportolók első számú beáramlási pontja az Egyesült Államok sportéletébe – de a legtöbb honfitársunk egyetemi szinten játszik.  

Társadalom

Öregedő társadalom, idős sofőrök

Heves vitákat vált ki az idősek autózása, a közvélekedés szerint sok közlekedési balesetnek korosodó vezető az okozója. A valóság ezzel szemben az, hogy a fiatalok sokkal több bajt okoznak az utakon. Így sehol a világon nem korlátozzák az idősek vezetését.  

Társadalom

Tiltás, Tűrés, Támogatás – szocialista modernizmus

Nagyszabású kiállítással mutatja be a Nemzeti Galéria az 1958–68-as időszak ellentmondásokkal terhelt művészetét. A totalitárius rendszerek mindig fontos eszköznek tekintették és sikeresen használták a kultúrát. Szorosan fogták a gyeplőt, hogy a megfelelő üzenet jusson el a társadalomhoz.  

Kultúra

A szalonszínháztól az ukrán nyelvtörvényig

A Rózsavölgyi Szalon legújabb bemutatójának, a Kérem, én még nem játszottam – Szép Ernő válogatott szerelmei című előadásnak az anyagát a költő, dráma- és prózaíró műveiből állította össze Seres Tamás rendező, Németh Nikolett dramaturg, a zenét Födő Sándor „Fodo” szerezte. A szerelmeket Bíró Eszter játssza, Ernőt, a színháztól eltanácsolt drámaírót Trill Zsolt, akivel az előadásról kezdtünk beszélgetni, de természetesen nem kerülhettük el a színházi világot megrázó botrányokat és a kárpátaljai magyarokat sújtó nyelvtörvényt sem, lévén a Nemzeti Színház művésze ottani születésű, és a mai napig tagja a Beregszászi Magyar Színháznak is.  

Kultúra

Kép és szöveg véletlen összecsengése

Bálványok bukása, 50 rajz – 50 gondolat címmel nyílt a reformáció ötszázadik évfordulóját köszöntő kiállítás a pesterzsébeti Gaál Imre Galériában. Sárkány Győző, Ferenczy Noémi-díjas grafikus, érdemes művész félszáz grafikájához félszáz neves közéleti szereplő írta meg a gondolatait. A tárlat anyagából készült kötetet a megnyitón mutatták be.  

Kultúra

Mindent a befőzésről

Új kötete jelent meg a sokoldalú várostörténésznek, gasztronómiai szakírónak, Saly Noéminek, aki élvezetes, helyenként mosolyogtató, kacagtató, elgondolkodtató stílusa miatt nagy népszerűségnek örvend. A Magyar Konyha című folyóiratban is van rovata. Spájz című könyvében a zöldségek, gyümölcsök tartósításának a gasztrokultúra régi hagyománya szerinti technikájával, magyarul a befőzéssel foglalkozik.  

Kultúra

Határon innen és túl

1992-ben épült fel Makovecz Imre világraszóló magyar pavilonja a sevillai expón, s szinte azonnal nemzeti jelképpé vált. Tíz évvel később ennek az épületnek az üzenete inspirálta a szervezőket, hogy megrendezzék az első Héttorony Fesztivált. Az összművészeti esemény az idén ünnepli 15. születésnapját, és Makovecz Imre születésnapján, november 20-án ér véget.  

Korábbi lapszámok