2017/11/02

Címlap

Velünk élő kommunizmus - Interjú Békés Mártonnal

BÉKÉS MÁRTON  | A világ legrégebbi ideológiai brandjének, vagyis márkájának tartja a kommunizmust a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója. Úgy véli, hosszú folyamat lesz, mire leszámolunk a bolsevizmus hamis eszméjével. Metoo-kommunizmus és leninizmus light – így távolodunk a százéves bolsevizmustól Békés szerint.

Címlap

Mi maradt a „szocialista világrendszerből”?

KOMMUNISTA ÖRÖKSÉG  |  Mindössze öt szocialista ország maradt a világon a Szovjetunió széthullása után

Címlap

Mi maradt a „szocialista világrendszerből”?

KOMMUNISTA ÖRÖKSÉG  |  Mindössze öt szocialista ország maradt a világon a Szovjetunió széthullása után

Látószög

1917–2017: száz év mérlege

Az iskolai történelematlaszokban – még a rendszerváltozást követően is – 1917-től a legújabb kor vette kezdetét. A marxista történelemszemléletben meghatározó célközpontú elképzelés szerint a történelem lényegében véget ér, mihelyt beköszönt maga a kommunizmus, vagyis az elérni vágyott állapot. Ennek a bevezető szakasza a legújabb kor, amely Marx és Engels, majd Lenin elméleti munkásságának a gyakorlatba átültetésével kezdődött meg.

Szerintem

Just do it

Majd a gazdaságtörténészek megfejtik, hogy az Orbán-kormány teljesítménye bravúr volt-e vagy sem. Addig is foglalkozzunk azzal, amit az ellenzék, a mögöttük álló politikai-gazdasági holdudvar, a politológusok, de még a közgazdászok egy része sem ért. A kérdés pedig így hangzik: mitől népszerű a Fidesz?

Négy negyed

Értelmiségi tervek

VAN SOROS-KONCEPCIÓ | Persze mindenki azzal a problémával bíbelődik a kérdés kapcsán, mint amely akkor merül föl, amikor sok okos újságíró elmondja, hogy Tántimutti CDU-ja kereszténydemokrata meg konzervatív, hiszen az van ráírva.

Mátrix

A magyarok elutasítják a legújabb kvótaterveket

SZÁZADVÉG-KUTATÁS  | Október 19-én szavazott az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári és igazságügyi szakbizottsága a dublini rendszer reformjáról, amely heves vitát váltott ki az európai és a hazai közbeszédben. A Századvég közvélemény-kutatása az ügy ismertségét, valamint a javaslat egyes elemeinek a megítélését vizsgálta  a felnőttkorú magyar lakosság körében.

Mátrix

Kampányfinanszírozás: a bűvös fél százalék

PÁRTOK | A választások felé közeledve egyre több párt alakulásáról lehet híreket hallani, bár a Fidesz új kampányfinanszírozási javaslata bizonyosan nem serkenti tovább az alapítási lázat. E szerint ugyanis a fél százalékot el nem érő listás eredmény után vissza kellene fizetni az állami támogatást.

Mátrix

Egyházi adatkedvezmény

FELAJÁNLÁSOK  | Ismerhessék meg az egyházak a számukra adó-egyszázalékot felajánlók településenkénti megoszlását, továbbá az érintettek adatait – indítványozza Balog Zoltán és Soltész Miklós. A törvénymódosítási javaslatnak praktikus okai vannak.

Mátrix

Soros-féle akciók minden szinten

„CIVIL” PANASZÁRADAT  Újabb fokozatba kapcsoltak a Soros-féle szervezetek, a Helsinki Bizottság éppen a börtönökből való állítólagos kitiltásuk miatt panaszkodik. Csakhogy túloznak: a BVOP szerint továbbra is képviselhetik a fogvatartottak jogait. Közben hamarosan újabb fejlemények várhatók a civiltörvény miatti brüsszeli eljárásban is.

Mátrix

Dublini rendelet: leállíthatatlan folyamat?

MENEKÜLTÜGY  | „Az Európai Parlament megkezdte a Soros-terv végrehajtását.” Így fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök, amikor kiderült: a testület belügyi, állampolgári és igazságügyi szakbizottsága megszavazta a dublini rendelet módosítását. A lapunknak nyilatkozó uniós szakjogász szerint az Európai Tanács vétójában még lehet bízni.

Mátrix

A legveszélyesebb opció

NÉMET–OROSZ VISZONY | Egy Berlin–Moszkva-tengely Kelet-Európát véglegesen Németország érdekszférájához láncolná – írja George Friedman, a Geopolitical Futures és a Stratfor stratégiai tanácsadó cégek alapítója.

Mátrix

NATO-parancsnokság Berlinben?

NÉMET BEFOLYÁS  | Egy kiszivárgott titkos NATO-dokumentum szerint a katonai szövetségen belül megnőne az eddig háttérben lévő németek súlya.

Mátrix

Hszi Csin-ping felemelkedése

KÍNAI PÁRTKONGRESSZUS  Mao óta nem koncentrálódott ennyi hatalom kínai vezető kezében.

Mátrix

Évente 135 millió kínai utazik külföldre

TURIZMUS  | A Kínából érkező turisták 260 milliárd dollárt költenek el külföldön egy évben, kétszer annyit, mint az amerikaiak. A bevásárlóturizmus helyét egyre inkább átveszi a világ értékalapú megismerésének a szándéka.

Mátrix

Szerbek Közép- és Kelet-Európában

MUNKAERŐ-VÁNDORLÁS  | Bár arra a fizetések nem a legmagasabbak, mégis több tízezerre tehető azoknak a száma, akik a megszokott nyugati irány helyett az északi, keleti utat választják.

Mátrix

Jogtalan börtönbüntetés

TIZENÖTMILLIÓ EURÓS KÖVETELÉS  | A jobboldali ellenzék vezéralakját, Janez Janša volt szlovén miniszterelnököt, valamint Anton Krkovič tábornokot és Ivan Črnkovičot, a Rotis gépgyártó vállalat igazgatóját 2014-ben ítélték el jogerősen egy korábbi katonai beszerzés miatt. Kiderült, jogtalanul.

Mátrix

Magyar gazdaságfejlesztés Erdélyben is

FELZÁRKÓZTATÁS  | Nagy volt az érdeklődés Erdélyben a magyar kormány által Romániában először meghirdetett gazdaságfejlesztési program iránt. Kozma Mónika, a lebonyolító Pro Economica Alapítvány megbízott ügyvezető igazgatója a Figyelőnek elmondta: mintegy 560 pályázat érkezett a projekt bevezető szakaszának szánt mezőségi tender egymilliárd forintos keretösszegére.

Skynet

Kasza Tibitől a Tesláig

MI MENNYIT ÉR?  | Egy hazai sztár neve, üzlete valóban egymilliárdot ér? A Tesla kapitalizációja miért nagyobb, mint a General Motorsé? A márka- és a cégértékelés felborult, s csak az egy-két éves időtávon termőre fordítható innovációk viszik valamire. És az is elvárás a piac részéről, hogy mindenki sűrűn prezentálja innovációs készségét – állítja ismert, menedzserként dolgozó szerzőnk.

Való Világ

Beszorult az EKB

EURÓZÓNA  | Gondban van az EKB: az inflációs kilátások gyengék, ugyanakkor egyre fogynak az eurózóna élénkítése céljából megvásárolható kötvények.

Való Világ

Nettó havi kétszáz fixszel...

KERESETEK  | Gyorsuló ütemben nőnek a bérek 56 hónapja Magyarországon. Olyannyira, hogy augusztus már a hetedik hónap volt megszakítás nélkül, hogy két számjegyűre váltott a keresetek növekedési üteme. Jó úton haladunk a bérek nyugati szinthez történő felzárkóztatásában

Való Világ

Indul a „kötelező” kampánya

KGFB  | November elején indul a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb-) kampány, és bár évről évre kevesebb autóst érint az év végi biztosítási évforduló, több dolog miatt is érdemes figyelemmel kísérni az eseményeke

Pénz beszél

Volt egyszer egy magyar cukoripar

ÉDES ÉVEK  | A sokat bírált élelmiszeripari privatizáció egyik fejezete a cukorágazaté, amely itthon nemcsak hogy gyorsan leépült, de ráadásul a nagyvállalatok pár év leforgása alatt jóformán mind külföldi kézbe kerültek.

Pénz beszél

Budapest lehet a régió startupfővárosa

KISGERGELY KORNÉL  | Nemcsak magyarországi, hanem európai mértékben is kiemelkedő nagyságrendű tőkét tudnak befektetni a kockázatitőkealap-kezelők a hazai startupokba. Az ezek közül az egyik legnagyobb állami invesztíciót és inkubációs tevékenységet nyújtó Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. vezérigazgatójával beszélgettünk.

Pénz beszél

Az autóipar császára

FERDINAND PIËCH PORTRÉJA  | Az osztrák üzletembert vasszigora tette hírhedtté. Sokakat magára haragított, de ő tette a Volkswagen-csoportot a világ egyik legnagyobb autógyártójává.

Pénz beszél

Az agrárkamara dolgozni akar

JAKAB ISTVÁN  | Az Európai Unióban az elkövetkező időszakban komoly megkötések lesznek. Az új kihívásokra való felkészüléshez, a források maradéktalan felhasználásához pedig tudásbázis és pénz is kell – mondja a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (Magosz) az elnöke, az Országgyűlés alelnöke.

Pénz beszél

Robotok jönnek Magyarországra!

AUTOMATIZÁCIÓ EGY HAZAI GYÁRBAN  | Gépekkel enyhítenék a munkaerőhiányt egy Somogy megyei multi üzemében. Ennek fényében felmerül a kérdés, hogy miként alakul majd a robotizáció jövője. Néhány kimutatás hátborzongató számokkal állt elő. A robotok miatt pár délkelet-ázsiai országban három éven belül az álláshelyek több mint fele is megszűnhet.

Cappuccino

Csató Gábor

Vissza lehet hozni, tovább lehet építeni azt a vállalati kultúrát, amely nemcsak a nagy múltú szervezetből, hanem az egészségügy számos területéről hiányzik – vallja az Országos Mentőszolgálat főigazgatója.

Társadalom

Önállótlanságra nevelt gyermekek

TÚLZOTT GONDOSKODÁS  | Újabb pszichológiai fogalom épült be a köztudatba. A jelenség, amelynek a kapcsán kialakult, az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában figyelhető meg általánosan. A helikopter szülők túlzott törődésükkel önállótlanságra nevelik a gyermekeiket, ami később, az iskolai közösségekben, sőt felnőttéletükben is komoly problémákat okozhat.

Társadalom

Down-kór – az ember leplezetlen természete

GYERMEKVÁLLALÁS KOCKÁZATOKKAL | Az utóbbi hetekben az egyik legfelkapottabb beszédtéma a Down-szindróma volt. Cikkekben, internetes kommentekben és baráti beszélgetések során sokan alkottak véleményt arról, mit tehet valaki, ha ezt a kórt diagnosztizálják születendő vagy már világra jött gyermekénél. Mi okozza, hogyan lehet kiszűrni és mit jelent a mindennapokban?

Kultúra

Így ünnepelte Németország Luthert

REFORMÁCIÓ 500 | Számos protestáns országban és közösségben tisztelegtek a reformáció előtt annak ötszázadik évfordulója alkalmából. Németországban is most zárult az emlékév, amelyet nem csak a reformátor életéhez kötődő helyszíneken ünnepeltek.

Kultúra

Oldalkocsis motorkerékpárral a világhír felé

CZIFFRA FESZTIVÁL November 5-én a Cziffra György életét feldolgozó film bemutatójával s a Cziffra Fesztivál ötletgazdájának, szervezőjének és művészeti vezetőjének, Balázs Jánosnak a koncertjével megkezdődik a harmadik ilyen esemény. Cziffra életére nem közhely azt mondani, hogy kész regény.

Kultúra

A hagyományt nem kell ápolni – nem beteg

FÖLSZÁLLOTT A PÁVA  | Elindult az MTVA és a Hagyományok Háza közös műsora, a Fölszállott a páva 5. évada, amelyet A hagyomány összeköt! mottóval ezúttal felnőtt versenyzők számára hirdettek meg. Három televíziós műsorkészítő osztotta meg velünk élményeit, a siker titkáról vallott véleményét.

Korábbi lapszámok