2017/10/26

Címlap

Helytállás és hitvallás - interjú Tőkés Lászlóval

A Fidesz–KDNP erdélyi európai parlamenti képviselője, volt királyhágómelléki református püspök szerint ugyanolyan elszántság kell a határon túli magyar közösségek autonómiaküzdelmében, mint amikor 1989-ben szinte esélytelenül fordult szembe temesvári gyülekezete a Ceauşescu-diktatúrával. A Figyelőnek adott exkluzív interjújában a magyar reformációról, az erdélyi ökumenizmusról, a román nemzeti kommunista titkosszolgálati szemlélet továbbéléséről, Brüsszelről és a székely lármafagyújtásról beszél.

Szerintem

A lázadás folytatódik

Az ausztriai és a csehországi szavazások a brüsszeli terveket ellenző pártok elsöprő győzelmével végződtek. Az osztrákok nem kértek a Soros-tervből, a csehek pedig az euróból.

Négy negyed

Az erdélyi magyarok és 1956

Sokáig nem éreztem a magaménak 1956-ot. Öt évvel ezelőtt még ezt írtam a Mandiner Mi a magyar? című körkérdésére: „Magyar még 1956. […] 1956 évente felvillantja számomra, hogy milyen büszkének lenni olyan magyarra, aki nem mi vagyunk, olyan történetre, ami nem a mi történetünk. Tiszteletet ébreszt a másik magyar iránt, és ez jó érzés.”

Mátrix

Reformáció 500

Ötszáz évvel ezelőtt, 1517. október 31-én Luther Márton 95 tézisével hívta fel a figyelmet a katolikus egyház működésének a hibáira. Ekkor szegezte ki követeléseit és tanításait a wittenbergi vártemplom kapujára. Ehhez az eseményhez kötik a reformáció megszületését. Közéleti személyiségeket kérdeztünk arról, hogy szerintük milyen eredménnyel járt, milyen változásokat hozott a reformáció az emberiség, illetve a magyarság életében.

Mátrix

Az előásott Soros-terv

Van Soros-terv vagy nincs? A politikai csatározás hátterében előkerültek olyan dokumentumok és tanulmányok, amelyek tágabb bepillantást engednek az amerikai milliárdos elképzeléseibe. De ha meg is valósul a Soros György által megálmodott nyílt társadalom, mi lesz a következő lépés?

Mátrix

A Czeglédy-dosszié

Egyre inkább úgy tűnik, hogy ráég a baloldalra a szombathelyi MSZP-s politikus, Czeglédy Csaba diákszövetkezetes botránya. Portré a szombathelyi pártelnökről.

Mátrix

Tovább vitatkozik egymással az ellenzék

Bozótharc folyik a baloldali pártok között, eközben Simicska Lajos és a Jobbik a balliberális véleményvezérek meghódításán dolgozik.

Mátrix

Orosz–amerikai verseny a régiós gázpiacért

Washington olcsó gázzal árasztaná el Európát, ezzel is csapást mérve az orosz gazdaságra.

Mátrix

Brüsszel: Soros-terv desszertnek

Unalmasra sikeredett az októberi uniós csúcstalálkozó. A német választás után sokan a mag-Európa megvalósítását célzó, konkrét lépéseket vártak, ám ezek helyett csak újabb ambiciózus terveket jelentettek be.

Mátrix

Szíria: béke az olajfák alatt?

A szíriai polgárháború az ISIS visszaszorításával szakaszhatárhoz érkezett. A központi kormány orosz segítséggel stabilizálta helyzetét, jelentős területeket szerzett vissza. Az amerikaiak által támogatott kurdok Észak-Szíriában jól állnak, miközben Irakban az ottani kormány a kurd gazdasági önállóság alapját képező olajmezőket foglalja el.

Mátrix

Bazi nagy görög adósságjátszma

A németországi választás után újra felgyorsultak a görög adósságválság megoldását célzó tárgyalások. Érthető, hogy korábban nem akarták borzolni a német adófizetők kedélyét, hiszen egyre több szó esik a tartozás részleges elengedéséről vagy legalább átütemezéséről.

Mátrix

Clintonék orosz nukleáris botránya

Az FBI nyomozása révén kiderült, hogy az orosz nukleáris szektor vesztegetés és zsarolás révén próbált meg amerikai pozíciókat szerezni. A demokrata adminisztráció agyonhallgatta az ügyet.

Mátrix

Szkanderezés szlovák módra

A két közméltóság 2014-ben lett ellenfele egymásnak, amikor a vállalkozói szférából érkező Andrej Kiska az elnökválasztáson váratlanul legyőzte a vérprofi politikusként elismert Robert Ficót, aki látványos megrázkódtatás nélkül folytatta a kormányzást. Most, a másfél év múlva esedékes újabb államfőválasztás előtt valaki Kiska adóügyeiről szivárogtat információkat.

Mátrix

Szerb élelmiszeripari játék a százalékokkal

Belgrád évről évre módosítja a tejben előforduló méreganyag megengedett mennyiségét. Most éppen 400 százalékkal magasabb a felső küszöb az uniósnál, de azért még biztonságosnak tekinthető.

Mátrix

A cseh politika szlovák fenegyereke

„Szakmailag mindent elértem, itt az ideje, hogy tapasztalataimat, erőmet országunk polgárai javára kamatoztassam.” Nagyjából ezt mondta a sikeres nagyvállalkozó, amikor megválasztották az általa létrehozott politikaielit-ellenes, ANO 2011 nevű párt elnökévé. Azóta másodszor indult parlamenti választáson, s most esélye van arra, hogy megmutassa: nemcsak cégbirodalmának, hanem Csehországnak is hatékony vezetője lehet.

Skynet

Lassítható lesz az öregedés?

Öregedésgátló molekulák klinikai tesztje kezdődhet még az idén embereken.

Való Világ

Kulcskérdések

Miután „bejött” a kedvezményes áfarendszer, folyamatosan bővül a kör. Januártól újabb termékek kerülnek kisebb kulcs alá.

Való Világ

Szép új kriptovilág?

Ha már a világ egyik legbefolyásosabb pénzügyi irányító szerve, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetője is egyértelműen, ráadásul támogatólag foglal állást a jogilag, gazdaságilag és technológiailag egyaránt még a „szürkezónában” mozgó kriptovaluták ügyében, akkor érdemes egy kicsit körbejárni a témát.

Való Világ

Magyar autóipari forradalom

Nemzetközi együttműködésekkel továbbfejleszthető az egyébként „jó bőrben” lévő magyar járműipar. A kormány elsősorban a visegrádi országokkal fogna össze ebben az ágazatban.

Skynet

A Facebookon megy jól a biznisz

Hol lehet a legjobban, a leghatékonyabban reklámozni egy kis cég termékeit, szolgáltatásait? A választ egy közel ezer fő megkérdezésével végzett friss hazai felmérés adja meg.

Pénz beszél

Hollywoodi pénzeső

Egy-egy amerikai filmen van, hogy ezrek dolgoznak. A költségvetés tetemes részét azonban többnyire két-három ember viszi el, a főszerepeket játszó színészek, akik átváltva egyetlen munkáért akár több milliárd forintot is kereshetnek.

Pénz beszél

Csődök a láthatáron

A családi vállalkozásokról sokan szeretnek beszélni, pedig az érintett cégekről alig vannak információink. Ezen a helyzeten változtat a Budapest Lab friss felmérése.

Pénz beszél

A külföldi rendelés útvesztői

Mind egyszerűbb a menete, így egyre kevesebb bátorság kell ahhoz, hogy valaki olcsó vagy különleges árukat nemzetközi oldalakról rendeljen. Van azonban pár buktató, például az, hogy nem minden eladó szállít Magyarországra. Van megoldás? Itt és most kiderül.

Pénz beszél

Elszállt árak

Az utóbbi egy-másfél évben különösen megdrágult a vaj. A magas árszinttel hosszú távon is számolni kell. Utánanéztünk a miérteknek.

Pénz beszél

Rekordokat dönt a hazai lottótársaság

A most 70 éves Totó és a 20 éves Tippmix jubileuma alkalmából beszélgettünk a Szerencsejáték Zrt. elnök-vezérigazgatójával a lottótársaság eredményeiről, a milliárdos főnyereményekről és a játékosokat a jövőben váró újdonságokról.      

Pénz beszél

Déli óriásbirtokok

Legyen szó akár Portugáliáról vagy Olaszországról mindenhol az egyházakat és a nagyvállalatokat találjuk a legnagyobb földtulajdonosok között. Utánanéztünk, hogy az öreg kontinens forróbb részein pontosan kiknek vannak  a legnagyobb birtokai.

Cappuccino

Bartos Imre

Nagyon sok magyar kutató is részese a gravitációs hullámok fizikai Nobel-díjjal elismert észlelésének. A Floridai Egyetemen a LIGO-projektben dolgozó asztrofizikus szerint felmérhetetlen jelentőségű a most díjazott felfedezés, közelebb kerültünk a világegyetem megismeréséhez.

Társadalom

Agykutatás világszínvonalon

Az állam 18,5 milliárd forinttal támogatja a Nemzeti Agykutatási Programot. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a glóbusz fejlett részén az agy betegségei felelősek a teljes betegségteher mintegy harmadáért. Komoly érdek fűződik ahhoz, hogy ez a terület kiemelt helyet kapjon a társadalmi célok között.

Társadalom

Fegyver vagy segélykérés?

Hurrikánként söpört végig Hollywoodon, majd a világsajtón az egyik leghíresebb amerikai producer botránya. Harvey Weinsteint eddig több mint 30 nő vádolta meg szexuális zaklatással. Az inzultálásokról szinte a teljes filmvilág tudott, mégis évtizedekig hallgattak. De vajon miért éppen most robbant a bomba?

Társadalom

A testet, lelket nyomorító bullying

Bullyingról akkor beszélünk, ha néhány fiatal kipécéz magának egy csoportból valakit, akit rendszeresen és módszeresen zaklat, megalázó helyzetekbe hoz, esetleg fizikailag is bántalmaz. Pontos magyar kifejezés nincs rá. Leginkább iskolai erőszaknak, molesztálásnak, szívatásnak, alázásnak, kicsinálásnak fordíthatnánk.

Társadalom

A csend barátai

Újra divatos lett a Jung-féle személyiségtipizálás, az introvertáltakat fedezte fel magának a világ. Sokat foglalkozik azzal a pszichológia és a HR-tudomány, hogy ezeket az embereket is megismerjük és megbecsüljük.

Sport

Támogatott ifjak

Jó-e a fiatal, ha játszik? Akár ez is lehetne a kérdés, amely a magyar utánpótláskorú labdarúgók játéklehetőségét ösztönző fiatalszabállyal kapcsolatban felvetődik.

Kultúra

Haláltábor Pozsony utcái alatt

Miközben, áttörve a hallgatás falát, szó esik végre a második világháború után a Szovjetunió rabtáboraiba hurcolt magyarok százezreiről, a hazai magyarság nem – s talán a felvidéki sem – szembesült még kellő mértékben a pozsonyligetfalui koncentrációs tábor szörnyűségeivel, az ott történt, gyermekek tömegét is érintő mészárlásokkal.

Kultúra

A Vár egyik ékköve

A Nemzeti Hauszmann-terv részeként Budavárban újjáépül az egykori híres Királyi Lovarda, amely évtizedekig csak képeken és tervrajzokon szerepelt. Mostanra azonban már körvonalazódik a ház sziluettje teljes valóságában, hiszen a külső falak állnak, sőt a tetőszerkezet is a helyén van, s lassan a finom részletek kialakítására is sor kerül. Az építés előrehaladtával a régi-új lovarda újjászületése egyre látványosabb szakaszába ér.

Kultúra

Tejszínhab és mazsola a dzsesszkoncerten

Az egyik legsikeresebb hazai dzsesszzenekar, a Modern Art Orchestra (MAO) és Kálloy Molnár Péter színész, rendező, zenész, dalszerző – akiről a Beugró óta tudjuk, hogy az improvizáció nagymestere is – újfajta dzsessz-színházi produkciót állít színpadra október végétől havonta egyszer a Budapest Music Centerben. Az Amerikából jöttem című interaktív koncertsorozat a dzsessz alapjait kívánja bemutatni, emellett a színház és humor erejével közelebb hozná a műfajt a jövő zenehallgató közönségéhez.

Korábbi lapszámok