2017/10/19

Címlap

Sínen vannak - Interjú Dávid Ilonával

A szakemberhiány problémájával a MÁV-nak is meg kell küzdenie. A vállalat elnök-vezérigazgatója elmondta: részben épp azért, hogy a régi dolgozókat meg tudják tartani, egy olyan hároméves megállapodást kötöttek az érintett szakszervezetekkel, amely 30 százalékos béremelkedésről szól.

Szerintem

Csúcshatás

Egy régi mondás szerint nem túl szerencsés, ha az ember önmagával foglalkozik – most ezt kizárólag azért tesszük, mert az általunk készített TOP200 vállalati rangsorunkból, valamint az ezzel kapcsolatos üzleti konferenciánkon elhangzottakból kiderül, hogy a magyar gazdaság egy újabb bővülési ciklus érett szakaszába lépett, továbbá üzenetek is megfogalmazódtak a piaci szereplők részéről a döntéshozók irányába.

Négy negyed

Miért jobb a jobb, mint a bal?

Hosszas vitákat lehet folytatni, mit jelent a jobb- és mit a baloldal, ráadásul számos kérdésben összekeveredtek, néha helyet is cseréltek az álláspontok. Nézzük azonban gyakorlati szempontból: jobb-, illetve baloldal alatt azokat a politikai szereplőket, entitásokat értjük, amelyek önmagukat így határozzák meg, illetve amelyekre egy-egy ország politikai térképe alapján jobb- vagy baloldaliként tekintünk.

Mátrix

Soros-egyetemek egymás közt

 A CEU kuratóriumában Soros Györggyel együtt ülő, alapítványában tisztséget viselő amerikai egyetemi vezető intézménye segítheti ki a tőzsdespekuláns budapesti egyetemét, amennyiben a kormány elfogadja a minap létrejött szándéknyilatkozatot. Ez azonban még nem dőlt el. Sőt, egyhamar nem is fog.

Mátrix

Rijád Moszkva felé nyit

A közel-keleti királyságot aggasztják az Egyesült Államok politikájában felerősödött bizonytalansági elemek, ezért keres új egyensúlyt a külkapcsolataiban.

Mátrix

Gyarmatosítás vagy partnerség?

A fekete kontinens ipari termelésének 12 százaléka, évi 500 milliárd dollár van kínai cégek kezében. Peking katonai bázisokat is létesít Afrikában.

Mátrix

Washington korlátozná a bevándorlást

Évi egymillióról félmillióra csökkentené Donald Trump a zöld kártyák számát.

Mátrix

Tovább koncentrálódik a világ agrárpiaca

Az agrárszektor globális koncentrációja világszerte aggodalommal tölti el a versenyhatóságokat és a gazdákat. A legutóbbi felvásárlás a sorban, a Bayer–Monsanto-ügylet várhatóan okoz némi átrendeződést a magyar vetőmagpiacon.  

Mátrix

Ausztria a változásra szavazott

A szavazók világosan jelezték, hogy elegük van a tehetetlen nagykoalícióból, a migránsok által behozott mindennapi fenyegetettségből és a Berlin, illetve Brüsszel óhajait leső, szervilis Európa-politikából.  

Mátrix

Válaszút előtt a magyar cukorgyártás

Az uniós cukorrépa-termelést immár semmi sem korlátozza, a tagországok gazdálkodóinak esélyei azonban továbbra sem azonosak.  

Mátrix

Üzentek Berlinnek

A vasárnapi tartományi voksolás zárta a 2017-es hosszú német választási évet. Berlinben és Brüsszelben is élénken figyelik a hannoveri eredményeket.  

Mátrix

Üzleti siker made in Poland

A Magyarországon is ismert, a fast fashion világában otthonosan mozgó vevők körében kedvelt Reserved, Sinsay vagy Mohito márkáról kevesen tudják, hogy jól csengő angol vagy latino nevük ellenére lengyel hátterűek.  

Mátrix

Katalónia: Brüsszelnek változnia kell - Interjú Markó Bélával

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) korábbi elnöke szerint a katalán függetlenségi népszavazás után az Európai Uniónak és az Egyesült Államoknak fel kell ismernie, hogy pusztán a gazdasági helyzet javítása nem fogja megoldani a nyelvi, kulturális és identitáris problémákat. A politikus a Figyelőnek adott interjúban egy mozaik-Európa kialakítása mellett érvelt, és úgy vélte, a kisebbségvédelmet az EU szintjén is szabályozni kellene.  

Mátrix

Bukaresti hatalmi harc kormányátalakítással

Alig telt el három és fél hónap a Mihai Tudose vezette román kormány beiktatása óta, máris három minisztert cseréltek le.  

Mátrix

Dalos kedvű szerb diplomácia

Hősként fogadták Erdoğant a bosnyákok a szerbiai Sandžak régióban. Útját hatalmas biztonsági készültség övezte, a törökök a gülenistáktól tartottak.  

Skynet

Ecce Homo sapiens conrectus!

A mesterséges anyagok „feljavíthatnak” minket. A véráramban közlekedő automata, intelligens minirobotok révén már egy 2030-ban élő 70 éves ember vélhetőleg erősebb, „tökéletesebb” lesz, mint egy mai középkorú.  

Való Világ

EKÁER: Váratlan kritika Brüsszelből

Kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen október elején az Európai Bizottság a közúti áruforgalom elektronikus ellenőrzési rendszere, vagyis az EKÁER miatt. A döntés sokakat hideg zuhanyként ért, hiszen nemrég éppen a feketegazdaság elleni intézkedéseket dicsérte meg a brüsszeli testület. Utánanéztünk, mi állhat a háttérben, és hogy miként teljesít a lassan három éve bevezetett kontrollrendszer.  

Való Világ

Végig kell menni a selyemúton - Interjú Szapáry Györggyel

Miközben Kína továbbra sem szűkölködik gazdasági kihívásokban, addig az új selyemút Európa felé tartó szegmense egyelőre arról szól, hogy a kínai termékek eljussanak az EU-ba. Kérdés, hogyan lehet az üres konténereket áruval feltölteni a visszaútra – fejtette ki lapunknak a Magyar Nemzeti Bank korábbi alelnöke, közgazdász, aki szerint hazánknak bőven akad lehetősége növelni a kereskedelmi kapcsolatokat keleti irányba.  

Való Világ

Felfelé, még mindig felfelé

Évtizedek óta nem látott mennyiségű új lakás épülhet jövőre, méghozzá egyre drágábban. Egyelőre nem látszik az áremelkedés vége.

Való Világ

„Létjogosultak” a SZIT-ek a magyar tőkepiacon - Interjú Temmel Andrással

A befektetői bizalom a brókerügyek hatására sem rendült meg, sőt, ismét elkezdett nőni a vagyon: több mint 6000 milliárd forintot kezelnek immár a befektetési alapok hazánkban – hangsúlyozta lapunknak Temmel András, a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) a főtitkára.  

Pénz beszél

Új helyzet, új stratégia - Inerjú Zsuga Jánossal

Válsághelyzetben a hazai energiaigényeket itthonról, import nélkül is ki kell tudni szolgálni – szögezte le Zsuga János, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. újonnan kinevezett vezérigazgatója, aki ugyanakkor megjegyezte: készülnek arra, hogy Magyarországon a fogyasztási trendek változásával esetlegesen újra növekvő áramszükségletet minél nagyobb arányban a hazánkban termelt energiával biztosítsák.  

Pénz beszél

Eljött a „kispapírok” kora

Jól megy a magyar tőzsdének mostanában: mind a „nagypapírok”, vagyis a blue chipek, mind pedig a kisebb részvények egy év alatt hetven százalékkal növelték az értéküket.  

Pénz beszél

Rekordév a jelzáloghitel-piacon

Augusztusban harmadával nőtt a kihelyezett lakáshitelek száma 2016-hoz viszonyítva. Az év végéig pedig további jelzálog-hitelezési bővülésre számítanak a pénzpiaci szakértők.  

Pénz beszél

„Hiába menekülsz, hiába futsz…”

A Mening Hungary Zrt.-nél közel 100 millió forintnyi perköltséget fizettek ki, mire a bíróság döntött az ügyükben. A jelenleg érvényes ítélet szerint a védett technológiájukat ellopta egy korábbi üzlettársuk.  

Pénz beszél

Szüreti kilátások

A téli fagyot jellemzően jól vészelték át a szőlőtőkék. Az első rozé és fehér újborok már a piacon vannak, az ágazati stratégia megvalósítása pedig folyamatban.  

Pénz beszél

Hiányban jók leszünk

Továbbra is reális és teljesíthető a GDP-arányos 2,4 százalékos hiánycél a szaktárca álláspontja szerint. Londoni elemzők úgy tartják, a háztartási szektor erőteljes fogyasztása a vártnál is nagyobb növekedést indukálhat.  

Cappuccino

Vámos György

A kiskereskedelmi bolti fizikai dolgozók – eladók, pénztárosok, árufeltöltők – havi bruttó átlagkeresete egy év alatt 17 százalékkal emelkedett, miközben a forgalom csak 4-5 százalékkal bővült – mondja az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára.  

Sport

„A célom? Megnyerni minden egyes meccset!”

Öt forduló után egyedüliként veretlen a Bajnokok Ligája-csoportjában a Telekom Veszprém, amely lélekerősítő mérkőzésekkel kezdte az idényt. A bajnoki rekorder kézilabdacsapatnál a nyár óta új szél fúj, hiszen az együttes irányítását a svéd Ljubomir Vranjes vette át, aki magyar szövetségi kapitányként épp a múlt héten hirdetett először keretet a válogatottnál. A Flensburggal BL-győztes tréner a Figyelőnek elárulta: nem törekszik forradalmakra, az egymásra épülő változások híve.  

Társadalom

Gasztroálmok és a realitás

Látszatra pezseg a hazai gasztronómia. A bázis jellemzően Budapest, de vidéken is találunk egy-egy kiváló éttermet. A képet árnyalja a küzdelem a munkaerőhiánnyal, viszont az elmúlt években sokan vágtak bele lelkesen a vendéglátásba. Molnár B. Tamás, a hazai gasztroforradalom kirobbantója józanságra int – hosszú az út a szocialista „vendéglátós” szemlélet és gyakorlat felszámolásához.  

Társadalom

Törékeny a béke

Hajdúhadház ismét bekerült a hírekbe, mert szabályozni merték egy közösségi tér használatát. A tudósítások zöme a cigányság jogainak a sérülése felől közelítette meg a kérdést, ez azonban eltorzítja a valós helyzetet, s veszélyezteti azt az emberfeletti munkát, amely a kisebbség és a többségi társadalom mai békés együttéléséhez vezetett.  

Kultúra

Sorozatos támadások Az MMA ellen

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) egyesületként alakult meg 1992-ben, Makovecz Imre kezdeményezésére. Az egyesület közel tíz évig működött, és mintegy százötven tagja lefedte az alkotóművészek területeit. 2011-ben az Országgyűlés köztestületté nyilvánította, működését az Alaptörvény rögzíti. A múltról, a jelenről és a jövőről beszélgettünk Fekete Györggyel, akinek novemberben jár le a kétszer három évre szóló elnöki megbízatása.  

Kultúra

A minőség kiút minden nehéz helyzetből

A közelmúltban tisztújítás zajlott a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) élén. A leköszönő elnök, Fekete György utódját hetvenszázalékos többséggel választották meg. Az új elnök Vashegyi György Liszt Ferenc-díjas karmester, csembalóművész, a régi zene kiemelkedő tolmácsolója, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus alapítója.  

Korábbi lapszámok