2017/06/08

MÁTRIX

Menni és visszajönni

Úgy tűik, megfordítható a kivándorlási hullám: Csehországban megtört a folyamat, Lengyelországban és Magyarországon pedig trendforduló előtt állunk. A probléma most a fejletlenebb gazdaságokat gyötri - derül ki a kelet-közép-európai régiót bemutató összeállításunkból. 

MÁTRIX

Liget Projekt: letisztázott koncepció

A Liget Budapest Projekt valamennyi elemét áttekintette a kormány, és ismét teljes mellszélességgel kiállt a Városliget megújítása mellett – értesültünk. A Figyelő megismerte a következő hónapok, évek részletes menetrendjét.  

MÁTRIX

Éleződő összecsapás a baloldalon

Az MSZP-ben és a Demokratikus Koalícióban is csak találgatják, hogy vissza lehet-e térni a két párt viszonyát még tavaly is jellemző normális hangnemhez.

Egyre kevesebb az esély a békekötésre Botka László MSZP-s miniszterelnök-jelölt és Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke között - tudta meg lapunk. Az MSZP-s politikus úgy kalkulál: ősszel, október felé jön el annak az ideje, hogy tárgyaljon a “kis pártokkal”, így a DK-val is az együttműködésről. Addig és azután is viszi tovább az erőpolitikát.

MÁTRIX 

Rosszkedvünk csúcsai

Európa kiábrándultan keresi a kiutat. A taorminai G7 és a brüsszeli NATO-csúcs megfeküdte kontinensünk vezetőinek gyomrát.

MÁTRIX

Tényleg itt a világ vége?

Trump és a klímaegyezmény. A párizsi egyezményből legkorábban 2019 novemberében léphet ki ténylegesen az Egyesült Államok. Ez lesz a 2020-as elnökválasztás egyik legfontosabb kérdése.

MÁTRIX

Kimúlóban az OPEC

Az amerikai palagáz, a belső harcok, valamint az, hogy Szaúd-Arábia immár nem csak az olajból akar megélni, a vég közelébe sodorta a kartellt.

SKYNET

Mossa kezeit a Facebook?

Magyarországon még nyilatkozatra feljogosított Facebook-vezető sincs, így nehéz nyomára akadni annak, hogy ki cenzúrázza a kommentjeinket, mikor és miért tilthat ki valakit a legnagyobb közösségi oldal. A minap nálunk járt a cég régiós irányítója, és előadást tartott a témában. 

Ritka, mikor első kézből kapunk érdemi tájékoztatást a Facebook (Fb) tartalomszűrési és korlátozási gyakorlatáról. A német FES és a magyar Political Capital alapítványok által a migrációs álhírekről rendezett minapi konferencián viszont részt vett Cseh Gabriella, a Facebook kelet-közép-európai szabályozási vezetője.

VALÓ VILÁG

Így csapott le Soros az OTP-re

Kétszer is megpróbálta a padlóra küldeni az OTP Bankot az amerikai speuláns, Soros György. Egyszer 1994-ben, egyszer pedig 2008-ban. Ám sikerült megakadályozni a magyar pénzügyi világ romba döntését. 

PÉNZ BESZÉL

Mennyibe kerül a gyógyszerkészítés?

Az orvosságok árai körül régóta folyik a vita. Arról viszont kevés szó esik, hogy az előállításuk mennyi időt és pénzt őröl fel. A fejlesztés annyi nyűggel jár, hogy egyre több gyógyszeripari cég inkább nem is foglalkozik vele: sokan már csak a konkurencia másolásából élnek.

PÉNZ BESZÉL

„Nagy hajrá volt, de jó cégekbe fektettünk”

A salgotarjáni SVG gépgyárat pár éve mindenki leírta. De többszöri nekifutásra sikerült az idei évre 350 millióra növelni a prognosztizált árbevételt, és ha így haladunk, lassan az egymilliárd is meglesz– jegyzi meg a GB & Partners 50 százalékos tulajdonosa, Gubicza Ágoston.

Hogyan kezdődött a GB & Partners alapkezelő története?

- Kicsit vissza kell mennünk ehhez az időben: 2004-től én írországi és brit befektetési társaságoknak segítettem régiós projektek kialakításában.

- Például milyenekben?

- A legkülönbözőbb területeken tevékenykedő befektetők projektjeiben vettem részt, volt például egy ír cég, amely ipari gépekhez, számítógépekhez készített fém szekrényeket. Amikor látták, hogy az ázsiai konkurensek mennyivel olcsóbbak, Romániában alapítottak gyárat és Magyarországon hoztak létre értékesítési központot, hogy így optimalizálják működésüket. De voltak ingatlanfejlesztések is, amelyekben akkor részt vettünk ír üzleti partnereimmel, s mint ismeretes, az írek akkortájt meghatározó szereplői voltak az európai ingatlanüzletnek.

- Velük vették meg a Sármelléki repteret, amit felfejlesztettek és Fly Balatonnak kereszteltek el?

- Több ír csapattal dolgoztam a 2000-es évek folyamán, és a 2008-as pénzügyi válság az írországi és brit befektetőket szinte lenullázta, hiszen elfogyott a likviditás az ottani piacról. Ezért az ír többségi befektetők nem tudták finanszírozni tovább a Sármelléki projektet. Én azonban már egy évvel korábban kiszálltam belőle, mint tulajdonos, mert olyan léptékűvé vált a projekt, amilyenhez már nem voltak elegendők az eszközeim. És láttam egy olyan túlfűtöttséget is, ami azt a 2008-as válsághoz vezetett.

PÉNZ BESZÉL

Sztrájk a láthatáron

Ahány ház, annyi szokás – mondhatnánk a kereskedelmi láncok bérezési gyakorlatát összehasonlítva. De miért is emlegetnek munkabeszüntetést a szektorban?

A csapból is az folyik, hogy demonstrációra, munkalassításra, akár sztrájkra is felszólíthatja a kereskedelmi dolgozókat az ágazatban meghatározó két érdekképviselet: a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ). El szeretnék érni ugyanis, hogy a Tesco-Global Áruházak Zrt. havi bruttó 200 ezer forintos fizetést adjon a jelenleg 161 ezret kereső munkavállalóknak. A budaörsi Tesco előtti demonstrációval várnak azért szeptemberig, esélyt adva addig is a megegyezésre – mondja lapunk érdeklődésére Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke.  

TÁRSADALOM

Válságkezelés lépésről lépésre - interjú Novák Katalin államtitkárral

A magyar családok és nők helyzetéről nem az internetes alternatív valóság adja meg a pontos képet - többek között erről is beszélt a Figyelőnek Novák Katalin. A család- és ifjúságügyi államtitkár szerint eredményes a kormányzat családpolitikája, részletesen beszélt az eddigi eredményekről, a családok választási lehetőségeiről, s szóba kerültek a mikrocenzus számai is. A politikus a fiatal apákat pedig fantasztikusnak tartja.

TÁRSADALOM

Új járvány: gyerek helyett kutya

Petőfi Sándor még régi cselédnek hívta Morzsát, aki mindig emberül szolgált. A jószágnak pontos helye és haszna volt a családban, fel sem merült, hogy emberként tekintsenek rá. Egészen mostanáig. 

SPORT

Nem Superman, csak ember

Április-május fordulóján három nagy nyilvánosságot kapó eset is rávilágított arra, hogy a mentális betegségek a sportvilágban is súlyos problémát jelentenek.

„Arra emlékszem, hogy négy-öt napig csak ültem a szobámban, nem akartam élni, nem beszéltem senkivel. Azon gondolkodtam, hogyan ölhetném meg magam. Soha nem voltam még ilyen mélyen. Elértem arra a pontra, amikor ráébredtem: segítség kell. Egyedül nem tudok ebből kikeveredni.” Bárkitől megdöbbentő szavak lennének ezek. Az még megdöbbentőbb, hogy minden idők legeredményesebb olimpikonja és egyik legünnepeltebb sportolója, az úszófenomén Michael Phelps mondta ki őket.

KULTÚRA

Akarsz animálni?

A Cartoon Networknál már hagyománynak számít az ifjú korosztály „bevonása”. A csatorna idén harmadszorra hirdeti meg Európa-, Afrika- és Közel-Kelet-szerte nagyszabású pályázatát és alkotói programját, a Cartoon Network Képzeletműhelyt, amelyre ifjú animáció-rajongók, rajztehetségek vagy egyszerűen csak alkotó kedvű, 4-15 éves gyerekek műveit várja rajz, képes forgatókönyv, animáció, film kategóriában. A pályázat egyik fő eleme egy szórakoztató-edukációs weboldal, amelyen tippek és ötletek, animációs műhelytitkok, érdekességek, klipek, játékok, játékos feladatok segítik a fiatal alkotókat munkájuk során. 

KULTÚRA

Szerelem a Gulág árnyékában

A Szerelem a Gulág árnyékában című regény alapjául két asszony, Mária és Éva naplója szolgált, akik nem ismerték egymást, hiszen egyikük Hódmezővásárhelyen, másikuk Debrecenben élt. Mária Szegeden tanult az egyetemen. Miklós és János testvérek voltak. Éva és Miklós 1940-ben első látásra szerelmesek lettek egymásba. A szerelem a férfi 1944-es oroszok által történt elhurcolásáig még pillanatokra sem lankadt. Két hétig voltak házasok. Miklóst a benyomuló szovjetek vitték el Nyírmihálydiból „pár napos” málenykij robotra. Hanczár János legújabb regénye saját szüleiről, és nagybátyja tragikus szerelméről, sorsáról szól.

 

Korábbi lapszámok