Átalakuló energiagondoskodás Romániában

Hírek Csinta Samu
Egyik kézzel adnak, a másikkal elvesznek: Romániában a jövő augusztus végéig marad érvényben a energiaárak korlátozása és kompenzálása, a kedvezményezettek köre azonban jelentősen módosul.

 

 

 

 

 

 

Sürgősségi rendelettel módosította a bukaresti kormány a villamosenergia-árak korlátozását. Eszerint 2022. szeptember 1. és 2023. augusztus 31. között azok a háztartások, amelyeknek az elmúlt évi átlagos havi áramfogyasztása nem haladta meg a 100 kilowattórát, legtöbb 0,68 lejt (csaknem 57 forint) fizetnek kilowattóránként. A 255 kilowattóránál kevesebb áramot elhasználók esetében ez az ár nem lehet több 0,80 lejnél (kb. 67 forint), ha viszont a háztartás által elhasznált árammennyiség meghaladja a 255 kilowattórát, a szolgáltató által megszabott árat kell fizetni.

A kis- és közepes élelmiszeripari vállalkozások legtöbb 1 lejt fizetnek kilowattóránként a tavalyi átlagos havi áramfogyasztásuknak megfelelő mennyiség 85 százalékáért, ezen felül a szolgáltatói ár lép érvénybe. A magán- és közkórházak, oktatási intézmények, bölcsődék, illetve a magán és állami szociális intézmények havi fogyasztásuktól függetlenül legfeljebb 1 lejt (83,5 forint) fizetnek kilowattóránként.

A havi 255 kilowattórás fogyasztást meghaladók számára megoldást jelentene, ha alaposan szétnéznének a piacon, és ennek függvényében szolgáltatót váltanának. Momentán a Hidroelectrica kínálata a legkedvezőbb, 0,73 lej/kWh (61 forint), míg a második legjobb ár, az RCS&RDS-é már 1,52 lej, az Electricáé pedig 1,73 lej.

A földgáz esetében a lakossági fogyasztóknak továbbra is 0,31, míg a jogi személyeknek 0,37 lejt kell fizetniük minden elhasznált kilowattóra energiáért, amennyiben tavalyi gázfogyasztásuk nem haladta meg az 50 ezer megawattórát.

 

Szemben az EU-val?

A rendeletet elfogadó kormányülés előtt Nicolae Ciucă miniszterelnök kijelentette: a korábban érvényben lévő sürgősségi rendelet módosításával a kormány szélesebb körűvé teszi a lakosságot és a gazdaságot a drágulásoktól megvédő intézkedéseket. Szerinte a jogszabály a romániai háztartások 98 százalékát megóvja a villamos energia és a földgáz árának emelkedésétől, ugyanakkor visszaszorítja az árspekulációt az áram- és a földgázpiacon.

Úgy tűnik azonban, hogy a módosítás több, előzetesen nem azonosított – vagy nem kommunikált – ponton is gondot okozhat. Az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) már másnap figyelmeztette a kormányt, hogy a jogszabály szembemegy az uniós joggal, mivel korlátozza a kereskedelmet az EU-tagországokkal. Ugyanakkor tönkretenné a szolgáltatókat, miután teljesíthetetlen elvárásokat támaszt az energetikai cégekkel szemben. Egyszóval súlyos problémákat fog okozni az energiapiacon. Az ANRE kifogásolja a sürgősségi rendelet azon kitételét is, amely szerint a szolgáltatóknak 1300 lej/MWh (108,5 ezerforint) áron lehet majd elszámolni a villanyáramot.

„Az elektromos energia árának a megkötött tranzakcióktól eltérő elvek alapján történő megállapítása pénzügyi nehézségeket okozhat a szolgáltatóknak, illetve az egész termelési-fogyasztási láncban, s ellehetetleníti az ágazati cégek működését” – áll a hatóság közleményében. Ennek ellensúlyozására az államnak szolgáltató és kereskedő cégeket kellene létrehoznia, amelyek a rendszerből esetleg kieső piaci szereplők helyére léphetnének. Az ANRE szerint a szolgáltatókkal szemben irreális elvárás ama kitételnek való megfelelés is, hogy kötelesek határidős szerződésekkel lekötni a fogyasztók számára szükséges teljes energiamennyiséget. Az ügyfelek fogyasztása ugyanis jelentős mértékben módosulhat, és a számuk is csökkenhet vagy nőhet.

A több mint kétezer céget tömörítő Concordia Munkáltatói Szövetség is kritizálta az új szabályozást. „Hihetetlen, hogy ismét olyan sürgősségi rendeletet hagytak jóvá, amelyet előzetesen senki sem látott, nem hagyott jóvá a nemzeti gazdasági és társadalmi tanács. Egy sürgősségi rendelet, amelyről mindenki a sajtóból értesült, közvetlenül az elfogadása előtt, sem a törvényt, sem pedig a közérdeket nem tiszteli” – idézi az Economedia.ro hírtportál Radu Burnete ügyvezető igazgatót.

 

Spekulációellenesség

Bírálta a rendeletet a korábbi koalíciós párt, a liberális Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) is. Az ellenzéki formáció közleménye szerint a jogszabály előírásai lassan, de biztosan tönkreteszik a hazai energiapiacot és a gazdaságot. Kifogásolja, hogy a rendelet hatályba lépése után vállalatok százai, ezrei nem részesülnek majd energiaár-támogatásban. „A megoldás lett volna, hogy adókedvezményben részesüljön minden romániai vállalat, és csökkentsük az energiaszámlák adóösszetevőjét a háztartási fogyasztók számára” – idézte a közlemény Cristina Prună képviselőt, az ipari bizottság alelnökét.

A hárompárti (a nemzeti liberális és a szociáldemokrata párti, valamint Romániai Magyar Demokrata Szövetség alkotta) Ciucă-kabinet azonban nem hátrál. A korábban sok ellenellentmondó nyilatkozatot tevő Virgil Popescu energiaügyi miniszer kijelentette: a jogszabály szigorúan bünteti az egymást követő energiaügyleteket. A tárcavezető álláspontja szerint ugyanis a piaci szereplők jellemzően kereskednek egymást közt az energiával, így az áram vagy a földgáz ára mesterségesen megemelkedik. Ezentúl az éves forgalmuk 5 százalékának megfelelő összeggel bírságolja majd az ANRE az egymást követő energiaügyleteket lebonyolító cégeket

Ezek is érdekelhetnek

További híreink