Enyhén, 15 százalék alá csökkent az infláció Romániában

Hírek Moszkovits János
Leginkább a földgáz, az étolaj és a burgonya ára emelkedett az elmúlt egy évben, derül ki az országos statisztikai intézet (INS) csütörtökön közzétett adatai szerint.

 

 

 

A júniusi 15,1 százalékról júliusban 14,96 százalékra csökkent az éves infláció. Az élelmiszerek és más termékek több mint 16-16 százalékkal drágultak, a szolgáltatások díja 8,33 százalékkal nőtt.

Az év elejétől számítva 11 százalékos a pénzromlás mértéke.

A friss statisztika szerint tavaly júliushoz viszonyítva a földgáz drágult a legnagyobb mértékben, több mint 70 százalékkal, az üzemanyagok és a hőenergia ára 36,63, illetve csaknem 23 százalékkal.

Az élelmiszerek közül a legnagyobb mértékben az étolaj (51,68 százalékkal), a krumpli (41,85) és a liszt (32,86) drágult, a sütőipari termékek 23,29 százalékkal kerültek többe. A szolgáltatások közül a légi közlekedés mintegy 34 százalékkal, a vasúti közlekedés, valamint a víz- és csatornázási díjak csaknem 21 százalékkal.

A telefonszolgáltatások díja alig változott, 0,08 százalékkal csökkent a múlt év júliusához képest.

Dan Suciu, a Román Nemzeti Bank (BNR) szóvivője a napokban azt nyilatkozta, hogy az infláció tetőzése a harmadik negyedévben várható.

A BNR legutóbbi jelentésében ez év végére 13,9 százalékos, jövő évre pedig 7,5 százalékos inflációt jelzett.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink