Üzemanyagár-keringő Romániában

Hírek Csinta Samu
Lassacskán csökkennek a romániai üzemanyagárak, amit a minimális (literenkénti mintegy 40 forintos) kompenzáció és a világpiaci trendek egyaránt befolyásolnak. A forgalmazók viszont kaszálnak: az OMV Petrom például 2022 második negyedévében meghétszerezte a 2021-es esztendő azonos időszakában realizált profitját.

 

 

 

Jelen állás szerint szeptember végéig változatlanul literenként 50 banival (mai árfolyamon 40,6 forinttal) kompenzálja fele-fele arányban a román állam és a forgalmazók az üzemanyagok árát. (Az a kereskedő kapja meg a literenkénti 25 banis támogatást, aki ugyanennyivel olcsóbban kínálja a normál benzint és gázolajat). A kabinet folyamatosan elemzi az intézkedés hatékonyságát, a „kegyelmi” periódus lejárta után pedig dönt a következő lépésekről, jelentette be a kormányszóvivő.

Az intézkedés bevezetése, azaz július elseje óta immár hat alkalommal esett az üzemanyagok ára Romániában. A csökkenés mértéke a forgalmazóktól, illetve kútjaik elhelyezkedésétől függ, de minimum 85 banival és legfeljebb1,05 lejjel (85 forinttal) lett olcsóbb a 95-ös oktánszámú benzin és mintegy 95 banival (77 forinttal) csökkent a gázolaj ára.

Ez azt is jelenti, hogy a kőolajipari cégek saját hatáskörben csak 5 százaléknál kisebb mértékben csökkentették az árakat, holott június utolsó napján a Brent nyersolaj hordója 109,03 dollárba került, míg augusztus 3-án már csak 99,55 dollárba.

 

A magyar ársapkánál 135-185 forinttal drágább

 

A hatósági szabályozás bevezetése óta a romániai kutaknál augusztus 9-én esett a legmarkánsabban az üzemanyagár. A Lukoil sepsiszentgyörgyi, csíkszeredai, székelyudvarhelyi és kolozsvári töltőállomásain már 7,58 lejes (615 forint) literenkénti áron is lehetett standard benzint tankolni. A Petrom 7,59 lejért adta a 95-ös oktánszámú benzint, a MOL, az OMV és a Rompetrol pedig 7,65 lejért. Az említett helyeken eddig a legolcsóbban 7,72 lejes áron lehetett tankolni, tehát 14 banival lett olcsóbb a benzin. A hatósági árszabályozás bevezetése előtt egy nappal, június 30-án a legolcsóbb benzin ára 8,63 lejnél kezdődött, gázolajé 9,19-nél, ma a Petrom nagyvárosi kútjainál 8,14 lejért (665 forint) adták.

„A kormány megteszi, ami lehetséges a jelen körülmények között. Most annyi volt lehetséges, hogy stabilizálja és 50 banival csökkentse az üzemanyagárat. A benzin és a gázolaj árát nem közvetlenül a kőolaj hordónkénti ára határozza meg, külön piaca van a nyersolajnak, a benzinnek, illetve a gázolajnak. Nyilvánvalóan van összefüggés az olajár és a benzin, illetve a gázolaj ára között, de ez a kapcsolat nem annyira közvetlen, mint ahogy azt sokan gondolják: ha az olajár stabilizálódik, automatikusan csökken a kutaknál az üzemanyag ára. Nem tudunk mindent az üzemanyagárak emelkedésének ellensúlyozására fordítani, közben meg elhanyagolni a beruházásokat” – fejtette ki egy korábbi sajtótájékoztatóján Klaus Iohannis államelnök.

 

Fáziskéséssel követik a világpiaci árcsökkenést

 

A gazdasági versenyhivatal kezdeményezésére az országos fogyasztóvédelmi hatóság (ANPC) az üzemanyagárak alakulásának átfogó ellenőrzésébe kezdett. Vizsgálják, hogy miként szabják meg a forgalmazók a benzin és a gázolaj literenkénti tankolási árát. „Megnézzük, hogy ugyanazt az algoritmust használják-e az árak megállapításakor, figyelembe veszik-e az üzemanyagok világpiaci árát, s ez mennyi időn belül érezteti a hatását a töltőállomásokon” – magyarázta a hatóság elnöke. Horia Constantinescu elmondta: azt tapasztalták, hogy míg a világpiaci drágulás azonnal érvényesül a töltőállomásoknál kifüggesztett árakban, a globális árcsökkenés csak jóval később érzékelhető.

Míg a fogyasztók az enyhe ármérséklésnek is örülnek, az üzemanyag-forgalmazók nagyot kaszálnak. Az Economica.net című gazdasági hírportál szerint az OMV Petrom – Délkelet-Európa első számú kőolajipari cége, árbevétele alapján a legnagyobb romániai vállalat – 2022 második negyedévében 2,89 milliárd lejes (588 millió euró) nyereséget ért el. Ez épp a hétszerese annak az összegnek, amelyet a cég 2021 azonos időszakában könyvelhetett el, a profit pedig 66 százalékkal nagyobb az idei első negyedéves nyereségnél. A bukaresti értéktőzsdén (BVB) közzétett adatok szerint az április 1–június 30. közötti időszakban a vállalat bevételei elérték a 13,7 milliárd lejt (2,8 milliárd euró). Az első félévben az OMV Petrom 4,64 milliárd lejes (947 millió euró) profitot termelt, közel ötször annyit, mint 2021 azonos időszakában. Mindezt úgy, hogy az első félévben a vállalat 11 százalékkal kevesebb kőolajat és földgázt termelt ki, mint egy évvel korábban.

Fotó: NurPhoto/AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink